DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Lepotna medicina – estetika

Botoks

V estetiki je botoks namenjen glajenju in odpravljanju obstoječih gubic, prav tako pa zelo uspešno preprečuje nastajanje novih. Uporablja se pri odpravljanju mimičnih gubic, ki nastajajo zaradi mimike pri različnih obraznih izrazih.
Botoks začasno prepreči krčenje mišic na mestu injiciranja. Pomembno je, da poseg izvede strokovnjak z dobrim poznavanjem anatomije mišic obraza ter ustrezno strokovno usposobljenostjo. S strokovno natančnostjo je tveganje za morebitne zaplete minimalno.

Botoks

Potek posega

Po pregledu kože in obsežnosti gubic celotnega področja, kjer se bo botoks injiciral, se določijo natančna mesta injiciranja botoksa. Področje apliciranja se temeljito očisti, nato se s tanko iglo vnese preparat na željeno mesto delovanja. Sam poseg traja večinoma 10 do 15 minut.

Po posegu so lahko na mestu injiciranja možne vidne vbodne pike. Na dan posega se odsvetuje povečana fizična aktivnost, obisk savne, masiranje injiciranega področja, izpostavljanje soncu.

Učinek botoksa

Učinek botoksa se popolnoma izrazi v 14 dneh, delovati pa začne že nekaj dni prej. Lahko se pojavi občutek zategovanja, včasih tudi rahel glavobol. Običajno vas zdravnica po 14 dneh pregleda in po potrebi doda še kakšno enoto botoksa za popolnejši in naravnejši rezultat.

Botoks začne večinoma popuščati po 4 mesecih, njegov učinek povprečno izzveni v 6 mesecih. Zlasti pri ljudeh, ki imajo močnejše gube in izrazitejšo mimiko obraza, učinek botoksa traja manj časa.

Večinoma so stranski učinki po aplikaciji botoksa vbodne pike in modrice, ki hitro izginejo.

Izredno redki so primeri komplikacije spusta obrvi ali vek. To se zgodi ob nepazljivi aplikaciji (zato je pomembna strokovnost osebe, ki izvaja poseg) ali ob razlitju botoksa iz mesta aplikacije v neželjeno mišico. Takrat lahko pride do spusta obrvi, vek ali npr. povešenosti ustnih kotičkov.

Verjetnost komplikacij je minimalna ob ustrezni analizi obraza, strokovni izvedbi posega in upoštevanju navodil po posegu. Potencialno možne komplikacije so vedno prehodne narave, zato je aplikacija botoksa izredno varna.