DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Klasična implantologija

Zobni implantati

V ordinaciji DB DENT poskrbimo za vaš popoln in brezskrben nasmeh z vrhunskimi implantati, izdelanimi iz čistega titanija, ki je biološko najbolj sprejemljiva kovina in ne povzroča alergijskih reakcij ali preobčutljivosti.

Zobni implantati znamke NEODENT in STRAUMANN, ki jih uporabljamo v naši ordinaciji, spadajo med najboljše na trgu. Implantati so minimalno invazivna in dandanes vse pogostejša rešitev nadomeščanja izgubjenih zob. Zobni implantati vam omogočajo, da se smejite, jeste in živite resnično samozavestno.

Zobni implantati
Zobni implantati DBDENT

Pri sami uspešnosti zdravljenja z zobnimi implantati igra ključno vlogo spretnost kirurga oz. specialista implantologa. Zobni implantati se v naši ordinaciji vstavljajo s strani vrhunskega specialista kirurga in implantologa dr.Darko Slovše, ki ima za seboj dolgoletne izkušnje in je eden izmed predavateljev o implantologiji v evropskih državah. Je kvalificiran in zaupanja vreden strokovnjak. Poleg strokovnosti so redne kontrole in čiščenje implantatov ključnega pomena za njihovo dolgotrajno obstojnost.

Zobni implantati so namenjeni vsem, ki si želijo nadomestiti manjkajoči eden ali več zob, seveda ob predpostavki, da je čeljustna kost zdrava in brez vnetnih procesov. Seveda obstajajo tudi določene omejitve pri ljudeh s sladkorno boleznijo, z rakavimi obolenji in pri osebah, mlajših od 17 let, zaradi nedokončane rasti obraza in čeljusti.

Kaj je zobni implantat?

 

Zobni implantati so majhni vijaki v obliki zobne korenine izdelani iz titana. Namenjeni so optimalni vgradnji v kost spodnje ali zgornje čeljusti, kjer nadomestijo korenino izgubljenega zoba in služijo kot podpora posamezni zobni prevleki ali mostičku, ali pa kot podpora fiksni protezi (All on 4/All on 6) oz. kot podpora snemni protezi (na lokatorjih). V notranjosti imajo majhen notranji navoj, ki omogoča povezovanje med vsadkom in protetičnim nadomestkom.

Implantati so odlična izbira, saj omogočajo, da manjkajoče zobe nadomestimo, ne da bi bilo potrebno posegati v sosednje zdrave zobe, kar je običajno potrebno pri mostičkih.

Tudi izguba večih zob se lahko uspešno zdravi z več implantati, na katere se naredi mostiček. Popolno brezzobost lahko odpravimo s fiksno protezo, podprto s štirimi ali več implantati, kar zagotavlja boljše prileganje proteze, večjo stabilnost, kvalitetnejše prehranjevanje in govor.

Kaj je zobni implantat?
zobni implantati 3d slika

Vstavitev implantatov

Pred samo vstavitvijo vsadkov se opravi temeljit pregled ustne votline in panoramsko slikanje zob – ortopan ter 3D rentgen. Po načrtu zdravljenja specialist implantolog ali oralni kirurg izvede kirurški poseg pod lokalno anestezijo. Zobni implantati se lahko vstavijo že nekje 2 meseca po izgubi ali puljenju zoba, lahko pa tudi kasneje, ko je kost že popolnoma zaceljena. Sam poseg je za pacienta povsem neboleč. Specialist implantolog odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče, izvrta luknjo v kost za zobni implantat, kamor se nato vstavi vsadek. Ob pomanjkanju kosti je potrebna kostna dograditev, kar se že prej določi pri analizi 3D rentgena. Nato se dlesen zašije čez implantat ali pa se že takoj privije v vsadek posebej oblikovan vijak t.i. oblikovalec dlesni (sulcus former).

Postopek vsaditve

Trajanje posega

Trajanje posega je odvisno od števila vstavljenih implantatov. Traja lahko od 30 minut pa do 1,5 ure. Po posegu je možna oteklina in rahla bolečina, pri kateri si pacient lahko pomaga z analgetiki in počitkom ter hladnimi obkladki. Podrobnejša navodila za okrevanje po posegu pa pacient dobi s strani kirurga.

Zobni implantati se integrirajo s kostjo in celijo v zgornji čeljusti 4 mesece, v spodnji čeljusti 3 mesece. V primerih, kjer je potreben dvig sinusnega dna in veliko dodatne kosti, lahko celjenje traja tudi do 1 leta. V tem času lahko pacient po potrebi nosi začasen protetični nadomestek, ki se namesti približno 14 dni po uspešni vstavitvi vsadka in po odstranitvi šivov. Ko se zobni implantati uspešno zaraščajo oz. osteointegrirajo s kostjo, sledi odtiskovanje oziroma skeniranje, na podlagi katerega se v zobotehničnem laboratoriju izdela zobna krona.
Zobni implantati se nadgradijo s keramično ali cirkon krono, mostičkom ali protezo, pritrjeno na abutment, ki povezuje krono z zobnimi implantati.