DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Zdravljenje koreninskih kanalov

Endodontija

Če vas boli zob in se bojite obiskati zobozdravnika, naj vas ne skrbi. V naši ambulanti izvajamo brezbolečinske posege.
Koreninsko oziroma endodontsko zdravljenje zoba je postopek pri katerem se odstrani okuženo in vneto tkivo znotraj zoba, natančneje v kanalih, ki potekajo vzdolž zobnih korenin. Za uspešno zdravljenje je potrebno kanale dobro mehansko očistiti, razkužiti in na koncu zdravljenja zob napolniti s posebnimi polnilnimi materiali.

Endodontija dbdent
zgradba zoba

Zgradba zoba

Zob je sestavljen iz zobne krone in zobne korenine. Zobna krona oz. tisti del zoba, ki ga vidimo v ustih je prekrita s plastjo sklenine, medtem, ko zobna korenina poteka v kosti in jo prekriva zobni cement. Notranjosti zoba sestavlja dentin oziroma zobovina, osrednjo votlino zoba pa izpolnjuje zobna pulpa. Zobna pulpa je živo tkivo, ki ga sestavljajo žile in živci. Zobje imajo različno število korenin in koreninskih kanalov, ki potekajo od pulpne komore (votlina v kronskem delu zoba) pa vse do konca korenin. Za zdravljenje zoba je pomembno vedeti koliko kanalov imajo posamezni zobje. Na primer: sekalci in podočniki imajo en kanal (v določenih primerih tudi dva), ličniki lahko imajo en ali dva kanala (v redkih primerih celo tri), pri molarjih pa število kanalov variira od enega do štirih.

Stanja, kjer je potrebno zdravljenje zoba

Vzrokov, ki zahtevajo zdravljenje zoba je več. Pogosto je zob potrebno zdravit zaradi vnetja zobne pulpe (zobnega živca), kar imenujemo pulpitis. Pulpitis nastane, kadar karies napreduje tako globoko v notranjost zoba, da povzroči vnetje zobne pulpe. Zanj so značilne bolečine, ki se močno ojačajo ob termičnih ali kemičnih dražljajih. Lahko se pojavi stalna kljuvajoča bolečina, katere intenziteta je večja, če se uležemo, poleg tega se bolečina lahko širi tudi na druge zobe ali tkiva (npr. v uho).

Periapikalno vnetje oziroma granulom se pojavi, ko zobna pulpa odmre, bakterije, ki se začnejo razmnoževati, pa prodrejo čez vrške korenin v kost, kar povzroča vnetje kosti. V večini primerov takšno vnetje ne povzroča večjih težav in ga pogosto odkrijemo šele na rentgenskem posnetku. V drugih primerih se periapikalno vnetje izraža kot topa, spontana bolečina, bolečina na ugriz ali kljuvajoča bolečina. Zdravljenje zoba je v teh primerih nujno potrebno, saj lahko takšno vnetje napreduje ter povzroči absces in oteklino. Včasih se lahko pojavi iztekanje gnoja skozi kanalček, ki ga imenujemo fistula, v določenih primerih pa se iz vnetja razvije celo cista.

Zdravljenje zoba je včasih potrebno tudi zaradi odmrtja živca po poškodbi zoba ali udarca v predel zoba. Tako poškodovan zob lahko potemni, kar pomeni, da je odmrl in bo potrebno zdravljenje zoba.

V izjemnih primerih moramo včasih zdraviti zob kljub temu, da je zobni živec še vitalen. To se zgodi v primerih resorbcije korenine ali pri protetični oskrbi, kjer je potrebno zob devitalizirati zaradi ustrezne linije.

Postopek zdravljenja zoba

Zdravljenje zoba je postopek, ki mu je potrebno nakloniti kar nekaj časa, da bo končni rezultat karseda optimalen. Pred samim zdravljenjem zoba je potrebno narediti rentgenski posnetek, ki nam pokaže stanje zoba, obsežnost vnetja in pomembne anatomske značilnosti zoba. Včasih je potreben rentgenski posnetek tudi med samim zdravljenjem in sicer z uvedeno iglo ali gutaperko, da dobimo natančen podatek v primeru neprehodnosti oziroma velike ukrivljenosti kanalov. Pred samim začetkom damo pacientu lokalno anestezijo.

Odstraniti je potrebno ves karies, včasih je potrebna tudi demontaža zobne prevleke, kadar je dostop do same pulpne komore omejen. Pri zdravljenju zoba je potrebna osušitev delovnega polja, kar pomeni, da v področje zoba ne sme zatekati slina. Dolžine vseh kanalov izmerimo s posebno napravo (apex lokator). Kanali se s posebnimi instrumenti mehansko očistijo in razširijo. V sodobnem zobozdravstvu se uporabljajo različni sistemi strojnega širjenja kanalov, kar omogoča visoko uspešnost zdravljenja zoba.

Zobozdravnik Koroška endodontija DBdent

V naši ambulanti za strojno širjenje kanalov uporabljamo RECIPROC SISTEM.  Pri samem  zdravljenju zoba je pomembna tudi kemična obdelava kanalov, kar pomeni temeljito razkuževanje kanalov (ponavadi z natrijevim hipokloritom), ki uniči preostale bakterije. Zdravljenje zoba se zaključi s tesno polnitvijo koreninskih kanalov s posebnimi polnilnimi materiali. Polnitev mora segati po celotni dolžini vse do konca kanala. Uspešnost zdravljenja zoba po polnitvi razkrije rentgenski posnetek. Končna oskrba zoba vključuje še zobno zalivko ali zobno prevleko, da se prepreči nadaljnji vdor bakterij.

Uspešnost zdravljenja zoba

Trajanje zdravljenje zoba je odvisno od zahtevnosti posameznega primera. Pri manj zahtevnih primerih se lahko zdravljenje konča v enem obisku, medtem, ko zahtevnejši primeri zahtevajo več obiskov. Takšni primeri so: ponovna zdravljenja zoba, ukrivljeni ali neprehodni kanali, obsežna vnetja in dolgo trajajoče bolečine.

Sama uspešnost zdravljenja je okoli 70%. V primerih, kadar zdravljenje ni uspešno se lahko poslužimo ponovnega zdravljenja in sicer tako, da odstranimo staro polnitev, če je le to izvedljivo. Poznamo tudi kirurško zdravljenje zoba, ki se imenuje apikotomija, pri katerem oralni kirurg odstrani vnetje ali cisto na koncu korenine. V skrajnem primeru, če ni izvedljiva nobena od zgoraj navedenih možnosti, je potrebno zob izpulit.

dbdent zobozdravnik dravograd