DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Fiksna, snemna, Inlay in Onlay protetika

Zobna protetika

Zobno protetiko delimo na: fiksno zobno protetiko in snemno zobno protetiko. Za pacienta izberemo tisto, ki je zanj najbolj optimalna in učinkovita. Fiksna protetika pomeni, da so zobje v ustih fiksirani oz. pritrjeni in jih pacient ne more sneti. Pri snemni protetiki pa lahko pacient protezo sname kadarkoli in vstavi nazaj v usta.
Zobna protetika predstavlja različne možnosti nadomeščanja manjkajočih ali poškodovanih zob. Pri zobni protetiki se osredotočamo na estetsko in funkcionalno zdravljenje, urejanje protez, tako delnih kot popolnih. V naši ambulanti vam nudimo:

  • zobne prevleke
  • zobne mostičke
  • zobne luske
  • prevleke in mostičke na implantatih

Fiksna zobna protetika

Zobna protetika nam omogoča, da na različne načine kar najhitreje nadomestimo manjkajoči zob ali več njih. Ker manjkajoči zobje v veliki meri vplivajo na samozavest pacienta, še posebej pa na govor in sam izgled ter mimiko obraza, je potrebno čimprej zapolniti manjkajoče vrzeli in le tako pacientu lahko v zelo kratkem času povrnemo bleščeč in brezskrben nasmeh.

To so nadomestki zob, ki so v ustih stalno zacementirani in jih sami ne moremo sneti, za pacienta pa predstavljajo zelo kakovostno rešitev. Za izdelavo fiksnoprotetičnih nadomestkov pri nas uporabljamo preverjene in zelo kvalitetne materiale. Najpogosteje uporabljeni materiali so iz keramike ali cirkona.

  1. CIRKONIJEVA zobna prevleka, ki predstavlja vrhunec estetike, saj cirkonij deluje povsem naravno s svojo prosojnostjo in je tako najbolj dovršen material za nadomestke zob.
  2. POLNOKERAMIČNE zobne prevleke so izdelane v celoti iz visokokakovostne in trdne keramike, z njimi pa dosežemo izvrsten estetski in naraven videz zob.
  3. KOVINO ̶ KERAMIČNE zobne prevleke oz. METAL ̶ KERAMIKA so izdelane iz kovinske osnove in nadgrajene s keramiko. Takšna prevleka zaradi kovinske zasnove zagotavlja čvrstost in vzdržljivost, hkrati pa keramika daje naraven videz zoba.

Če so vaši zobje neravni, rahlo zarotirani, razbarvani ali  obrabljeni, vam nudimo estetsko rešitev z LUSKAMI. To so individualno narejene tanke keramične luske, prilepljene na zobe in so ena najpopularnejših in najhitrejših načinov za lep in naraven izgled zob. Njihov namen je predvsem ustvariti prečudovit nasmeh v kratkem času s čim manj invazivno metodo.

Kadar vam manjkajo zobje, se dajo te vrzeli čudovito nadomestiti z mostičkom. V tem primeru je potrebno obrusiti dva sosednja zoba nosilca, vmes pa se naredijo člen, dva ali trije, da se s tem zapolni manjkajoča vrzel. 

Manjkajoči zob vse pogosteje nadomeščamo tudi z zobnim vsadkom oz. implantatom. Implantat je preprost majhen vijak, vgrajen v čeljustno kost in je idealna rešitev za zobni nadomestek, saj v tem primeru ne potrebujemo brusiti sosednjih zob. Implantat je lahko nosilec zobnih prevlek, mostička, lahko pa predstavlja oporo za celotno zobno protezo.

Zobni implantati so prav tako odlična rešitev pri popolno brezzobi čeljusti. V tem primeru vam nudimo fiksno protezo na 4 ali 6 implantatih – All on 4 / All on 6. Nudimo vam tudi možnost snemnega All on 4 sistema (NOVALOC SISTEM ALI PA SISTEM Z GREDMI IN PRECI) pri katerem se proteza lahko sname, kar je ustrezneje za higieno in trajnost zob.

Snemna zobna protetika

Snemna zobna protetika so zobni nadomestki, ki jih lahko ob potrebi sami snamemo in jih nato ponovno namestimo. V primeru popolne brezzobosti je potrebno narediti popolno oz totalno snemno protezo v eni ali obeh čeljustnicah, ob delni izgubi zob pa je možno narediti delno snemno protezo. Izdelani sta iz umetnega materiala, akrilata, posebnih smol ali kovine. Delna snemna proteza je namenjena nadomeščanju manjkajočih zob v primerih, ko to ni možno nadomestiti z mostičkom. Ta pomaga ohranjati položaj ostalih zdravih zob.

Zobna protetika je zelo pomembna pri nadomeščanju  poškodovanih in izgubljenih zob, saj zaradi tega prihaja do marsikatere težave, kot so: otežena ustna higiena, slabo prehranjevanje, izginjanje čeljustne kosti. Brezzobost uničuje naš lep nasmeh in vpliva na našo samozavest.  Po pregledu in pogovoru z vami, vam bomo svetovali kaj bi bilo za vas najustreznejše.

Inlay in Onlay

Inlay je protetični nadomestek, ki se uporablja, ko je zob uničen zaradi kariesa. Je odličen nadomestek za tiste, ki dajejo prednost minimalno invazivni terapiji.

Za keramične zalivke oziroma inlay-e se odločimo, kadar je zaradi kariesa ali poškodb zoba uničene več kot polovica grizne površine zoba. Narediti je potrebno obsežnejšo rekonstrukcijo zobne krone. V takih primerih direktno izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdnosti.

Onlay je vrsta protetičnega nadomestka, ki se uporablja, kadar je zob poškodovan zaradi kariesa.

Uporabimo ga za sanacijo zoba takrat, kadar sta poškodovani tako zgornja kot stranska ploskev zoba. Onlay ojača podporno strukturo in poveča stabilnost zoba.

Razlika med inlayem in onlayem je v velikosti. Inlayi ne nadomeščajo nobenega vrška zoba, onlayi pa so obsežnejši in zajemajo tudi enega ali več zobnih vrškov.

V primerjavi z zobno prevleko, se pri inlay-u in onlay-u ohrani večji del zoba, ker se odstrani samo uničen del zoba, medtem, ko je za izdelavo zobne prevleke potrebno obrusiti zob v celoti.
Zobna prevleka je popolna obnovitev zoba, inlay/onlay pa nadomestita samo del zoba.