DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Inlay in Onlay protetika

Onlay

Onlay je vrsta protetičnega nadomestka, ki se uporablja, kadar je zob poškodovan zaradi kariesa. Uporabimo ga za sanacijo zoba takrat, kadar sta poškodovani tako zgornja kot stranska ploskev zoba. Onlay ojača podporno strukturo in poveča stabilnost zoba.
Izdelan je v zobotehničnem laboratoriju na podlagi odtisa s posebno tehniko pripravljenega zoba. Na ta način se zagotovi popolno prileganje na naravni zob.

Za onlay se določi takšna barva, ki se popolnoma ujema z barvo preostalih zob v ustni votlini. Onlay je odporen na zabarvanje, saj le takšen material omogoča dolgotrajno estetsko vrednost zoba. Zaradi svoje čvrstosti in stabilnosti prispeva k stabilnosti zoba. Z navadno zalivko, ki se dela direktno v ustih, ni mogoče sanirati zelo težko dostopnih mest. Onlay je možno namestiti tudi na težko dostopna mesta, zato je v tem primeru boljša rešitev kot navadna zalivka. S tem bo funkcija zoba popolnoma povrnjena. Sanira se le poškodovani del zoba medtem, ko se ostali del ohrani in ostane nedotaknjen. Zaradi popolnega prileganja je tudi lažja higiena, kar pomeni, da imamo manjšo možnost za nastanek kariesa.

onlay zobni

Postopek izdelave Onlaya

Za izdelavo in vstavitev onlaya sta ponavadi potrebna dva obiska pri zobozdravniku. Pri prvem obisku se poškodovani del zoba odstrani z ustrezno tehniko se zbrusi še preostali del zoba. Nato se vzame odtis pripravljenega zoba in zagriz, določi barvo, ki se ujema s preostalimi zobmi in samim zobom ter nato pošlje v zobotehnični laboratorij. Na podlagi odtisa v laboratoriju izdelajo zelo natančen visokokakovosten protetični nadomestek. Do naslednjega obiska se vstavi v prepariran zob začasna zalivka.

Pri naslednjem obisku zobozdravnik preveri, če se protetični nadomestek popolnoma prilega na naravni zob in če se barva ujema z ostalimi zobni. Nato onlay s pomočjo adhezivnega lepljenja s kompozitnimi lepili prilepimo na zob.

Onlayi so izdelani iz različnih

materialov

Izdelan je lahko iz kompozita, keramike (porcelan) ali zlitine – zlata.

1. Zlati onlayi imajo najdaljšo trajnostno dobo, zdržijo velike pritiske, zahtevajo pa večjo in natančno izdelavo kavitete z vzporednimi stenami za samo vstavljivost. Estetsko ni toliko zadovoljiv kot onlay iz kompozita ali keramike.

2. Onlay iz kompozita se barvno ujema z ostalimi zobmi, vendar je primeren le za dalj časa trajajočo začasno oskrbo.

3. Porcelanski onlay se barvno ujema z barvo ostalih zob in je najbolj estetski. Porcelanski onlay se mora natančno prilagajati drsnim griznim stikom, ker lahko zaradi svoje trdnosti in posledično krhkosti poči. Keramika je najbolj podobna zobni sklenini. Občutje in videz je podoben kot pri naravnem zobu.

Indikacije za Onlay

  • obrabljeni in kariozni zobje, kjer so prizadeti lingvalni in bukalni vrški
  • manjše frakture krone
  • majhen karies indeks
  • želja pacienta po zlati zalivki ali menjavi večjih amalgamskih zalivk in neustreznih belih zalivk

Kontraindikacije za Onlay

  • če je pacient nagnjen h kariesu
  • ima slabo ustno higieno
  • če je zob avitalen
  • pacienti z bruksizmom