DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Modrostni zobje, težave pri izraščanju, postopek puljenja

Puljenje zob

Lahko ga opravi zobozdravnik. Bolj kompleksne primere, kot so impaktirani (delno ali popolnoma neizrasli) zobje, pa opravi oralni kirurg. Najpogosteje se zobje pulijo zaradi:

 • neuspešno zdravljenje zoba
 • ponavljajoče se vnetne komplikacije
 • neozdravljiva parodontalna bolezen
 • zobje, ki jih ni mogoče oskrbeti z zalivko ali prevleko (karies ali zlomi globoko pod dlesen)
 • zlom zoba ali korenine
 • impaktirani zobje
 • vnetna žarišča
 • ortodontska ali protetična nepravilna lega zob
puljenje zob dbdent dravograd

Puljenje modrostnega zoba

Modrostni zobje izraščajo počasi, zato jih dolgo prekriva dlesen. Pri izraščanju lahko povzročijo težave, ker dostikrat v čeljusti ni dovolj prostora. V teh primerih se lahko zgodi, da začnejo modrostni zobje pritiskati na ostale zobe in jih premikati. Tako lahko pride do nepravilne rasti ostalih zob. Modrostni zobje pa se lahko razvijejo samo znotraj dlesni in nikoli ne pogledajo na površje.

Kadar modrostni zobje ne izrastejo popolnoma, lahko povzročajo velike bolečine, kar predstavlja nevarnost akutnega vnetja – perikoronitisa, ki ga je nujno potrebno zdraviti.

Perikoronitis je infekcija tkiva pri neizraslem modrostnem zobu, ki s svojo rastjo ustvarja kopičenje tkiva ob zobu, kamor se ob nepravilni higieni nabirajo bakterije. Infekcija se lahko pojavi tudi, ko so modrostni zobje še povsem pod dlesnijo.

Modrostni zobje lahko povzročijo še bolečino v čeljusti, bolečino v sinusih, velikokrat bolečino v ušesih, težave in pokanje v čeljustnem sklepu. Pride lahko tudi do tvorbe cist in včasih celo tumorja pod dlesnimi.

puljenje modrostnega zoba zobozdravnik drabograd
puljenje modrostnega zoba dbdent dravograd

Kdaj odstranjujemo modrostne zobe

Najpogosteje se ta poseg opravi kadar:

 • imajo modrostni zobje neugodno lego (npr. raste v sosednji zob, s čimer ga lahko poškoduje; raste v lice ali jezik),
 • je očitno, da modrostni zobje v ustni votlini ne bodo imeli dovolj prostora za normalno rast,
 • modrostni zobje povzročajo ponavljajoče se bolečine,
 • se modrostni zobje oz. tkivno okoli njih pogosto vname,
 • se na modrostnem zobu pojavi globoki karies, ki ga je zaradi različnih okoliščin težko sanirati, ali pa je že prodrl do pulpe.

Postopek puljenja modrostnega zoba

Pred puljenjem modrostnega zoba oralni kirurg pogleda rentgenski posnetek.  Prav tako lahko kirurg puljenje modrostnega zoba odsvetuje iz različnih razlogov. Puljenje modrostnega zoba je kirurški poseg v lokalni anesteziji, kar pomeni, da poteka brez bolečin. Pacient v predelu puljenja modrostnega zoba ne čuti bolečine, lahko pa čuti neko tiščanje. Tiščanje izzveni, ko popusti anestezija. Kirurg z ustreznim inštrumentom razmaja zob in ga izvleče s kleščami (v kolikor je to potrebno), rano očisti in po potrebi zašije. Nato na rano položi sterilen tampon, ki ga pacient tišči v ustih 30 min. Izrasle modrostne zobe relativno enostavno izpulimo. V primeru, ko je zob delno izraščen in je še prekrit s sluznico ali pa zob v celoti prekrivata dlesen in kost, je potrebna zahtevnejša kirurška ekstrakcija oz. puljenje modrostnega zoba. Dlesen je potrebno prerezati in odmakniti. Kost pa odstraniti s primernim svedrom. Če je potrebno, zob prerežemo na več delov in odstranimo posamezne delčke. Rano očistimo in zašijemo s kirurškimi šivi, ki jih po desetih dneh odstranimo ali pa uporabimo šive, ki sami razpadejo. Na rano položimo sterilen tampon.

Po posegu anestetik popusti v 2 – 4 urah. Pojavi se blaga do zmerna bolečina, ki je lahko prisotna 1 – 3 dni. Bolečino si lahko lajšajte s protibolečinskimi tabletami vendar nikakor ne z aspirinom in aspirinu podobnimi zdravili! Po posegu je pričakovana tudi oteklina lica. Priporočamo vam, da si hladite lice s hladnimi obkladki vsako uro do približno 15 – 20min. V večini primerov oteklina izzveni v roku enega tedna.

Puljenje zob Zobozdravnik Dravograd

Celjenje rane in navodila po posegu

Rana se bo po puljenju modrostnega zoba napolnila s krvjo in v nekaj tednih bo dlesen prekrila rano. Defekt kosti se bo zacelil v 2-3 mesecih.

Navodila po posegu:

 • Tampon v ustih držite 30min.
 • NE uživajte hrane in pijače dokler anestetik ne popusti.
 • NE SPIRAJTE mesto rane in NE DREZAJTE VANJO!
 • Prve tri dni po puljenju modrostnega zoba si pripravljajte mehko, mlačno / hladno hrano. NE pijte hladne tekočine po slamici.
 • Za nekaj dni odsvetujemo uživanje alkoholnih pijač, začinjene hrane in kajenja.
 • prav tako odsvetujemo fizično aktivnost.
 • Zobe si lahko umivate kot običajno, vendar pazljivo pri rani in šivih. NE ŠČETKAMO PO NJIH!
 • Priporočamo uživanje sladoleda.

Možni zapleti po puljenju, navodila

Po vsakem puljenju zoba ali kirurškem posegu lahko pride do vnetja rane, ki podaljša čas celjenja. Najpogostejši zaplet s katerim se srečujemo je, da krvni strdek, ki mora nastati v rani izpade zaradi neupoštevanja navodil kot so; izpiranje rane, vroča pijača, kajenje, slabokrvnost… Pojavi se po treh dneh puljenja modrostnega zoba.

Izpad krvnega strdka, pri katerem gre za vnetje kosti imenujemo alveotitis. V tem primeru se čas celjenja nekoliko podaljša in traja tudi do mesec dni ali več. Najbolj pogost simptom alveolitisa je močna kljuvajoča bolečina v predelu rane, ki je ne moremo omiliti z blažjimi protibolečinskimi tabletami. Pojavlja se tudi neprijeten ustni zadah, otečene vratne bezgavke, povišana temperatura… Pri takih simptomih je vsekakor potreben kontrolni pregled pri zobozdravniku.  Zobozdravnik vam bo predpisal antibiotik in močnejše analgetike. Da ne bi prišlo do dodatnih komplikacij, bo zobozdravnik rano izpral s fiziološko raztopino in vstavil trakec z zdravilom v kolikor presodi, da je to potrebno. Rana se bo skozi čas zacelila sama od sebe, saj ni zdravila, ki bi celjenje pospešilo.

Pri puljenju modrostnega zoba v spodnji čeljusti lahko pride do poškodbe živca, ki leži zelo blizu. Poškodba živca lahko povzroči začasno mravljinčenje spodnje ustnice. V kolikor pa pride do poškodbe jezičnega živca, se lahko zmanjša občutljivost jezika. Vsi ti znaki izzvenijo in zelo redko so okvare trajne. V takih primeri se priporoča vitamin B12 oziroma B kompleks za hitrejšo regeneracijo živca. V zgornji čeljusti lahko pride do odprtja sinusa (antrooralna komunikacija) in si 14 dni ne smete izpihovati nosa ter kaditi. Celjenje poteka normalno. V tem primeru se predpiše antibiotik.

Krvavitev

Manjša krvavitev ali krvava slina naj vas nič ne prestraši, saj je to normalno. Če se krvavitev po posegu (puljenje modrostnega zoba) ne ustavi in je intenzivna, vzemite gazo ali čist robec in ga položite na rano ter močno držite eno uro in počivajte z vzdignjenim vzglavjem. V kolikor se kri po tiščanju na rano ne zaustavi, se takoj oglasite pri zobozdravniku.

Bolniški stalež

Po puljenju modrostnega zoba priporočamo mirovanje. Bolniški stalež je odvisen od zapletov pri in po puljenju, ter narave dela, ki ga opravljate. V večini primerov bolniški stalež ni potreben.

Prehrana

Po posegu je pomembno, da se izogibate vroči hrani. Privoščite si sladoled!! Zaužijte zadostno število obrokov na dan, počutili se boste bolje in imeli boste več energije. Postopoma prehajajte na trdo hrano.