DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Puljenje modrostnih zob, vstavljanje vsadkov, apikotomija

Oralna kirurgija

Najpogostejši poseg v oralni kirurgiji predstavlja puljenje tretjih kočnikov oziroma tako imenovanih modrostnih zob. Modrostne zobe se najpogosteje odstrani, če le-ti povzročajo ponavljajoča se vnetja, ki jih spremlja močna bolečina; v določenih primerih ortodontskega zdravljenja; zaradi zobne gnilobe, ki je težko dostopna za zdravljenje ali če modrostni zobje izraščajo v sosednji zob in s tem povzročajo okvaro sosednjega zoba.

Oralna kirurgija Dravodrag DB Dent

Puljenje modrostnih zob

Za puljenje modrostnih zob se oralni kirurg lahko odloči tudi v primeru, ko zaradi pomanjkanja prostora modrostni zob ne more izrasti in ostane ujet med čeljust in dlesen. Običajno takšen zob povzroča otekanje, bolečino in vnetje dlesni okrog njega. V najslabšem primeru lahko tako ujet zob povzroči poškodbe bližnjih mehkih tkiv in kosti, kar včasih vodi v nastanek cist in tumorjev, ki lahko uničijo prizadeto kost.

Modrostne zobe oralni kirurg odstranjuje pod lokalno anestezijo, pri čemer je potrebno uporabiti čim manjšo silo, da se ne poškoduje sosednjih mehkih tkiv in kosti. V določenih primerih je potrebno zob prerezati na več delov, ki se jih nato s posebnim vzvodom ali s kleščami posamično odstrani. Nato se rana zašije. Po končanem posegu je potrebno hlajenje z obkladki, da je oteklina po posegu čim manjša. Priporoča se tudi izogibanje topli hrani in pijači.

 

Vstavitev zobnih vsadkov

Izguba zob je nekaj, kar v končni fazi doleti skoraj vsakega izmed nas. Tukaj začne igrati pomembno vlogo oralni kirurg. Danes je ena izmed najpogostejših možnosti nadomeščanja zob vstavitev zobnih implantatov. Implantati so nadomestki zob, ki so kirurško vstavljeni v našo kost in so zelo dobra podpora za umetne zobe, ki so na implantate pritrjeni. Pogoj za implantat je zadosten volumen in gostota kosti, ki sestavlja našo čeljust. Naši zobje in okoliška tkiva ne smejo biti nagnjena k vnetju, predvsem pa moramo biti pripravljeni na vzdrževanje zelo dobre ustne higiene. V nasprotnem primeru bi lahko to privedlo do vnetja in komplikacij, ki bi v najslabšem možnem primeru lahko zahtevale odstranitev zobnega implantata.

vstavitev zobnih implantatov

Apikotomija

Apikotomija je kirurški poseg, pri katerem odstranimo okužen vršek zobne korenine ter vnetno tkivo v njegovi okolici, ki je pogosto cistično spremenjeno. Apikotomijo najpogosteje izvajajo specialisti oralne kirurgije.