DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Specializirane opornice

Bruksistične opornice

Bruksistične opornice so specializirane opornice, ki se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje simptomov, povezanih s škrtanjem zob, pogosto znanim tudi kot bruksizem. Ta je običajno povezan z nezavednim stiskanjem zob, predvsem ponoči, kar lahko vodi do številnih negativnih posledic za vaše zdravje in dobro počutje.

Najpogostejši simptomi, ki jih povzroča bruksizem so glavoboli, bolečine v mišicah obraza in čeljusti, bolečine v ušesih ter obraba zob. Dolgotrajno škrtanje lahko privede do resnih poškodb zob, kot so pokanje sklenine, povečana občutljivost zob in celo izguba zob. Prav tako lahko vpliva na čeljustni sklep ter povzroča temporomandibularne motnje (TMD).

ClearCorrect Nevidni zobni aparat

Za zaščito vašega zobovja ter čeljustnega sklepa se pogosto priporoča uporaba bruksističnih opornic. Te opornice so izdelane individualno, prilagojene posebej za vaš ugriz, kar zagotavlja optimalno prileganje in udobje. Izdelane so iz trajnih, visokokakovostnih materialov, ki učinkovito absorbirajo in razporejajo pritisk, ki nastaja pri škrtanju, s čimer preprečujejo neposreden stik med zobmi.

V samem procesu izdelave opornice se napravi natančen odtis vaših zob, s katerim se zagotovi, da se bo opornica popolnoma prilagodila vaši obliki zob. Nato se opornica oblikuje tako, da nežno in enakomerno razporedi pritiske na zobe in čeljust, s čimer se zmanjša tveganje za poškodbe sklepa in zob ter zagotovi razbremenitev mišic.

Uporaba bruksistične opornice ponoči ali čez dan, v situacijah, ko ste bolj nagnjeni k škrtanju zob, lahko znatno zmanjša ali celo odpravi simptome bruksizma. To ne samo izboljša kakovost vašega spanca, ampak lahko privede tudi do boljšega splošnega zdravstvenega in psihičnega stanja. Poleg tega redna uporaba opornice podaljša življenjsko dobo vaših zob in zmanjša potrebo po bolj kompleksnih in dragih zobozdravstvenih posegih.

Če sumite, da trpite zaradi bruksizma, se posvetujte z zobozdravnikom, ki vam lahko priporoči najprimernejšo vrsto opornice in skupaj z vami načrtuje najboljši pristop za zdravljenje vašega stanja.