DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Mehke zobne obloge in zobni kamen, karies, parodontalna bolezen

Ustna higiena

Karies in parodontalna bolezen spadata med najbolj razširjeni bolezni v ustni votlini, vendar sta pri večini ljudi odkriti prepozno. Ljudje zaznajo, da je nekaj narobe, ko se pojavi zobobol ali pride do krvavitve dlesni. Vendar se razvoj kariesa in parodontalne bolezni prične že veliko prej.

Gingivitis

Poleg kariesa štejemo med te bolezni tudi vnetja obzobnih tkiv. To imenujemo gingivitis. Najpomembnejša koraka za preprečevanje širjenja bolezni, ki lahko napreduje v paradontozo sta ustrezna ustna higiena, pri kateri je poseben poudarek na pravilnem ščetkanju in nitkanju zob ter odstranjevanje zobnega kamna, ki ga opravi zobozdravnik. Odstranjevanje zobnega kamna je neboleče in se lahko izvede tudi večkrat letno, odvisno od intenzitete nastajanja zobnega kamne pri posameznem pacientu. Ko gingivitis napreduje, se pojavi parodontitis, kateri je lahko zgodnji ali kronični parodontitis.

Pri tem pa niso vnete in krvaveče samo dlesni, vendar so prisotni zelo globoki obzobni žepi, kjer je prisotno vnetno tkivo, lahko tudi supuracija. Posledično pride do topljenja alveolne kosti in izgleda, kot da zobje lezejo iz čeljusti. Razkriti so zobni vratovi, zobje se podaljšajo, s korenino gledajo na površje, pojavi se tudi majavost. Posledično zobje tudi izpadejo. Najslabšo prognozo te bolezni pa imajo kadilci, ker pri njih zaradi kajenja dlesni ne krvavijo. Zato kadilci malokrat opazijo, da je z njihovimi dlesnimi karkoli narobe, dokler ne pride do težav, ki so po večini že prepozne za ohranitev zob.

Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen je dolgotrajna kronična infekcija, ki vpliva tudi na sistemsko zdravje celotnega telesa in ne prizadene samo zob in obzobnih tkiv. Zato je ustna higiena še posebej pomembna. Le s pravilnim načinom ščetkanja lahko močno pripomoremo k preprečitvi oziroma k upočasnitvi razvoja vseh bolezni v ustni votlini.

Slaba ustna higiena oz. vnetje obzobnih tkiv je pa lahko poslabša tudi potek zdravljenja nekaterih boleznih respiratornega trakta, srčno žilnih boleznih, prezgodnja umrljivost, prezgodnji porod otroka, poslabša se lahko metabolno stanje sladkorne bolezni, lahko pa je tudi kot faktor za nastanek infarkta in razvoja ateroskleroze.

Ustna higiena

Krvavitev dlesni oziroma tako imenovan gingivitis, ki se pojavi ob samem ščetkanju ali pa tudi spontano, je prvi znak, da se nekaj dogaja v naši ustni votlini. Lahko je prisoten samo pri enem zobu ali več zobeh. Če je ustna higiena nepravilna, se stanje seveda poslabšuje. Za gingivitis je značilna krvaveča dlesen ob ščetkanju, nabrekla, pordela in občutljiva dlesen. Če imate prisoten, vsaj en ta simptom pomeni, da imate prisotno vnetje obzobnih tkiv. V tem primeru potrebujete profesionalno ustno higieno, ki jo izvajamo v naši ambulanti.

Za dobro ustno higieno je priporočljivo ščetkati zobe vsaj 2x na dan,
da očistimo ves plak, ki je prisoten na zobeh. Ker zobne obloge, ki jih s ščetkanjem ne odstranimo, povzročijo gingivitis, se po 3 tednih te zobne obloge pričnejo mineralizirati in se pretvorijo v zobni kamen.

Zobni kamen pa povzroči še večje težave, saj povzroči pomikanje dlesni proti korenini. Zobnega kamna ne moremo odstraniti s ščetko, ampak to čiščenje opravimo v zobni ambulant z ultrazvočnim inštrumentom. Postopek ni boleč, vendar malo neprijeten. Ko pa je prisotna parodontalna bolezen, pa je potrebno posegati po lokalni anesteziji. Takrat pride v poštev kiretaža.

Čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna je eden izmed najpogostejših posegov v naši zobozdravstvenih ambulanti. Zobni kamen so kalcificirane zobnih obloge, ki nastanejo zaradi nepravilnega ali nezadostnega čiščenja zob. Ščetkanje zob in čiščenje medzobnih prostorov odstranita plak, iz katerega nastane zobni kamen. Ko pa je zobni kamen že formiran, lahko čiščenje zobnega kamna opravimo le ambulantno z ultrasoničnimi inštrumenti.

Kiretaža

Vam krvavijo dlesni? Se vam majejo zobje, pa ne veste na koga bi se obrnili?

Kiretaža zobnih žepkov je zobozdravniški poseg, kjer se odstranijo prizadeti deli mehkih obzobnih tkiv, ki tvorijo notranjo steno obzobnega žepa. Bolezen, ki prizadene obzobna tkiva pa se imenuje parodontoza ali PARADONTALNA BOLEZEN.

Potek kiretaže
1. Pregled in ocena stanja prizadetosti
2. Meritve globine paradontalnih žepov
3. Odstranjevanje zobnega kamna
4. Kiretaža – odstranjevanje prizadetih mehkih tkiv in poliranje zobne korenine
5. Pouk o ustni higieni in tehnikah ščetkanja
6. Kontrolna čiščenja – tako imenovani recall na vsake 3 mesece

Kaj je parodontalna bolezen?

Parodontalna bolezen je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Je bolezen, ki se razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni. Samo vnetje dlesni imenujemo gingvitis. Zanj je značilna pordela in otečena dlesen, ki krvavi na dotik ali pa včasih že sama od sebe.

Paradontalno bolezen imenujemo tudi tiha bolezen, saj poteka popolnoma brez bolečin, zato večina obolelih sploh ne ve, da jo imajo. Parodontoza je bakterijska bolezen. Zanjo je značilna krvavitev dlesni in ustni zadah. Ob napredovali obliki pa se začnejo zobje majati in izpadati.