DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Estetska in funkcionalna rešitev za brezzobo čeljust

All-On-4

V modernem zobozdravstvu obstaja več rešitev za nadomestilo ob izgubi zob. Od posameznih prevlek, do mostičkov, od delnih protez do totalnih protez za popolnoma brezzobo čeljust. Dandanes se veliko govori o metodi All on 4. Gre za metodo, ki vključuje vstavitev štirih kostnih vsadkov ali implantatov v brezzobo čeljust, na katere je pritrjena zobna proteza. Tako pacient dobi fiksno pritrjeno protezo, kar odpravlja nevšečnosti, povezane z običajnimi protezami. V naši ambulanti vam ponujamo kirurški poseg po metodi All on 4.

All On 4 zobozdravnik implantat Dravograd

Kaj pomeni All on 4 oz. All on 6

Pri metodi All on 4 kirurg v kost brezzobe čeljusti vstavi 4 implantate. Implantati so vijaki iz titana, ki je telesu prijazen, biokompatibilen material. Na te kostne vsadke se privijači zobna proteza. To pomeni, da samo na 4 vijake dobi pacient polna usta lepih in funkcionalnih zob.

Prednost All on 4 metode je v tem, da so zobje fiksno pritrjeni v usta in ni nobene bojazni pred nevšečnostimi, ki jih ponavadi prinašajo običajne snemljive proteze. Poleg metode All on 4 obstaja tudi metoda All on 6. V tem primeru kirurg vstavi v brezzobo čeljust 6 implantatov, na katere se privijači fiksna proteza. 6 vsadkov je potrebno v primerih, kadar je res malo kosti in s samo 4 vsadki ne bi mogli zagotovit ustrezne statike, funkcije in estetike.

Poleg metode All on 4 ter All on 6, vam v naši ordinaciji ponujamo še proteze na štirih ali 2 lokatorjih. V primeru 4 lokatorjev se v brezzobo čeljust vstavijo 4 implantati, na katere se pritrdi proteza, ki jo pacient lahko sam vzame iz ust in tudi vstavi nazaj. V primeru 2 lokatorjev je v spodnji čeljusti včasih mogoče narediti snemno protezo samo na 2 implantatih. Vse to je seveda odvisno od same debeline in gostote kosti.

Ključne prednosti metode All on 4

  1. Izboljšan estetski videz – All on 4 zobje izgledajo popolnoma naravno in pacienti se zelo hitro navadijo na lep in nov nasmeh.
  2. Izboljšava govora in izgovorjave – Fiksna pritrditev proteze preprečuje premikanje proteze med govorom, kar izboljša tako govor kot tudi izgovorjavo.
  3. Povečano udobje – Ker je All on 4 fiksna proteza, postane del uporabnikovega telesa, kar poveča udobje in odpravi vsakodnevne težave, povezane s snemljivimi protezami.
  4. Lažje prehranjevanje – Fiksna proteza omogoča boljše žvečenje in grizenje, saj se med uporabo ne premika ali sname.
  5. Izboljšano zdravstveno stanje ustne votline -All on 4 proteze zahtevajo enako skrb kot pravi zobje, kar vključuje redno ščetkanje, uporabo medzobne krtačke in ustne vodice.
  6. Dolga življenjska doba All on 4 proteze – Implantati imajo visoko vzdržljivost, s pravilno nego in higieno lahko trajajo celo življenjsko dobo.
  7. Enostavna uporaba, nošenje – All on 4 proteza postane stalni del pacientovega življenja.

Uspešnost metode All on 4

Uspeh metode all on 4 je odvisen od kakovosti čeljustne kosti in lokacije implantatov ter kvalitete materialov. Pri nas uporabljamo najkvalitetnejše implantate proizvajalca Neodent. Implantati imajo ponavadi 98% uspešnost ob upoštevanju dobre ustne higiene in rednih obiskov pri zobozdravniku. Za all on 4 zobe je potrebno skrbeti tako kot za svoje lastne zobe. To pomeni, da je treba zobe redno dnevno ščetkati, uporabljati medzobno krtačko in ustno vodico, še posebej pa so pomembni redni obiski pri zobozdravniku.

neodent logo

Sam poseg All on 4 – ali so prisotne bolečine?

Sam poseg se izvaja v lokalni anesteziji. Sam proces vstavitve implantatov je popolnoma neboleč. Po vstavitvi se po nekaj urah ali kakšen dan po posegu lahko pojavi manjša oteklina in bolečina, ki pa se lahko odpravi z uporabo standardnih protibolečinskih tablet in hlajenjem prizadetega področja.

Kdo je primeren kandidat

za All on 4?

Ta metoda je primerna za večino zdravih posameznikov, ki so primerni tudi za druge standardne kirurške posege. Kljub temu morajo pacienti, ki se odločijo za ta poseg vedeti, da je potrebna za sam uspeh zelo dobra ustna higiena in redne kontrole. Strastni kadilci in pacienti, ki trpijo za raznimi nekontroliranimi kroničnimi boleznimi, kot je recimo diabetes ali srčne težave in pa pacienti, ki so izpostavljeni radiološkim sevanjem se morajo pred vstavitvijo posvetovati s svojim zdravnikom.

Postopek vstavitve All on 4

Na podlagi ortopan slike zobovja in CBCT posnetka čeljusti se naredi ustrezen plan terapije. Pacientu se predstavijo možnosti, ki so optimalne zanj. All on 4 cena je odvisna od materiala konstrukcije, za katero se odloči pacient. Na prvem posegu kirurg pacientu vstavi implantate v čeljust. Sledi odtis. V roku 3-4 dni se privijači začasna konstrukcija z 8 do maksimalno 10 zobmi iz plastike. Nato sledi 4 mesečno obdobje, da se implantati vrastejo ter pravilno zasidrajo v kost. Sledijo protetične faze, v katerih se glede na obliko čeljusti in glede na estetske želje pacienta v laboratoriju izdela individualizirana zobna proteza. Nato sledi le še pritrditev zobne proteze na že vsidrane implantate.

All on 4 korak 1

1 korak: Ortopan

Izvedba ortopan in CBCT posnetka, ki razkrije stanje zob in kosti.

2 korak: Kirurški poseg

Vstavitev implantatov na katere se namesti fiksna proteza All-On-4.

3 korak: Jemanje odtisa

Odvzem odtisa na vstavljenih implantatih. S tem poskrbimo za najboljše prileganje zob All on 4.

All on 4 nasmeh

4 korak: Končni rezultat

Vstavitev All On 4 konstrukcije z nadstandardnimi cirkonijevimi zobmi.