DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Estetski nadomestki izgubljene zobne substance

Konzervativa, zobne zalivke

Kompozitna ali bela zalivka je estetski nadomestek izgubljene zobne substance in je barvno zelo prilagodljiva. Kompoziti so sestavljeni iz organske smole ali resina, ki je kombinacija plastičnih delcev in anorganskih polnil, kot sta silica in dimithylgyoxine, ki se zlepijo s površino zoba.

Sanacija zob s plombami je najpogostejši stomatološki poseg. Z zalivkami preprečujemo širjenje kariesa do živca in s tem nastanek večjih problemov, kot je zdravljenje zobne korenine. Po natančnem čiščenju zobnega kariesa naredimo belo zalivko po že znanem protokolu. Amalgamske plombe, znane kot prve-sive-plombe se dandanes čedalje manj uporabljajo. V naši ordinaciji delamo samo bele zalivke.

Zobna gniloba ali karies

Karies ali zobno gnilobo povzročajo bakterije, ki tvorijo kisline. Ko PH sline v ustih pade dovolj nizko, se začne sklenina raztapljati. Temu pravimo demineralizacija sklenine. Sam proces razpadanja sklenine je zaradi njene trdnosti razmeroma počasen. Ko pa proces preide v dentinsko plast, se propadanje nadaljuje izredno hitro. Tako karies kmalu doseže pulpo v sredini zoba (zobna votlina, napolnjena z rahlim tkivom, v katerem so krvne žilice in živec).

Karies je pogosto prepoznan po spremenjeni barvi sklenine, ki je temna in rjavkasta. Na začetni stopnji karies ne povzroča zobne bolečine, šele pozneje, ko prodre globje v dentin se pojavi občutljivost na hladno, sladko in kislo.
Karies preprečimo z dobro in ustrezno ustno higieno oz. pravilnim ščetkanjem, s katerim natančno odstranimo zobne obloge, ki so gojišče za bakterije. Poleg ustreznih pripomočkov za čiščenje zob in medzobnih prostorov se priporoča tudi uporaba ustnih vod s  klorheksidinom. V naši ordinaciji vam pri pregledu svetujemo glede pravilne in ustrezne ustne higiene.

Amalgamska zalivka

Amalgamska plomba se za plombiranje uporablja že več kot 150 let. Amalgam je zlitina živega srebra, bakra, srebra in cinka. Iz zalivke se živo srebro izloča v obliki hlapov, predvsem med žvečenjem, stiskanjem in ščetkanjem zob, kopiči pa se v telesu. Iz novo narejenih zalivk se ga največ izloči v prvih petih dneh. Ljudje, ki imajo veliko amalgamskih zalivk, imajo tudi v urinu in krvi več živega srebra, kot ljudje z manj amalgamskimi zalivkami Amalgamska plomba je še vedno najbolj obstojna, lahko jo je namestiti in ima antibakterijski učinek. Danes je amalgamsko zalivko zamenjala bela zalivka iz kompozita.

zobozdravnik Dravograd

Bela zalivka

Plombiranje je ena izmed najpogostejših storitev v zobozdravstvu. Po odstranitvi zobne gnilobe se manjkajoči del zoba dogradi s trdnim kompozitnim materialom.

Po odstranitvi zobne gnilobe v celoti sledi premaz z adhezivi, ki so neke vrste lepila, ki pomagajo prilepiti kompozit na zob. Kadar je karies zelo globok in čisto blizu zobnega živca, naredimo kritje z zdravilom na osnovi kalcijevega hidroksida. Ta pomaga, da se zobna pulpa ogradi z dodatno, novo zobovino. Pri tem se lahko naredi stalna bela zalivka ali pa le začasna. O tem se odloči zobozdravnik, glede na situacijo.

Pri izdelavi bele zalivke, ki se dela po plasteh in strjuje z lučko, pride do nastanka skrčkov. Če je izdelana pravilno, so skrčki minimalni. Bela zalivka ne zahteva tako obsežne preparacije zoba kot amalgamska plomba. Pri amalgamu je namreč potrebno izvrtati več zdrave zobne mase, da se plomba mehansko obdrži v zobu. Bela zalivka pa se veže z zobovino delno mehansko in delno kemično. V primeru, kadar zalivka sega globoko pod dlesen, je zelo težko doseči popolno zatesnitev. Še posebno, če dlesen izdatno krvavi. Beli materiali se namreč v prisotnosti vlage ne strdijo popolnoma, zato tam bela zalivka ni tesna. V primerih, kadar bi bila potrebna zelo velika zalivka, je bolje narediti zobno prevleko, ki se nato zacementira na zob.