DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Fiksna protetika, snemna protetika, Inlay in Onlay 

Fiksna zobna protetika

To so nadomestki zob, ki so v ustih stalno zacementirani in jih sami ne moremo sneti, za pacienta pa predstavljajo zelo kakovostno rešitev. Za izdelavo fiksnoprotetičnih nadomestkov pri nas uporabljamo preverjene in zelo kvalitetne materiale. Najpogosteje uporabljeni materiali so iz keramike ali cirkona.

fiksna zobna protetika

Zobni mostiček

Izguba zoba  močno vpliva na našo samozavest. Zaradi same izgube zob se v ustih posledično začnejo dogajati še druge spremembe. Spremeni se  položaj ostalih zob, zobje se začnejo nagibati v vrzel, pride do izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v vrzel in posledično do spremembe ugriza. Velikokrat je zaradi tega otežena higiena ustne votline in s tem se poveča možnost nastanka ustnih bolezni. Zato je zelo pomembna hitra in kakovostna rešitev, za katero poskrbimo v zobozdravstveni ambulanti DB DENT in vam tako ustvarimo brezskrben nasmeh.

Zobne prevleke

Zobna prevleka je odlična estetska in funkcionalna rešitev v primeru poškodovanega zoba. S prevlekami nadomestimo tudi  posamezne manjkajoče zobe. Ko jih povežemo med seboj, skupaj tvorijo zobni mostiček.

Zobne luske

Zobne luske so protetični izdelek, ki z minimalno invazivnim posegom odpravijo  marsikatero nepravilnost, z natančno izdelavo in obdelavo trde keramike pa izgledajo popolnoma naravno. Zobne luske so izjemno tanko izdelana plast porcelana, ki se  na vaše zobe nalepijo s posebnim za luske prilagojenim cementom.

Inlay

Inlay je protetični nadomestek, ki se uporablja, ko je zob uničen zaradi kariesa. Je odličen nadomestek za tiste, ki dajejo prednost minimalno invazivni terapiji.

Za keramične zalivke oziroma inlay-e se odločimo, kadar je zaradi kariesa ali poškodb zoba uničene več kot polovica grizne površine zoba. Narediti je potrebno obsežnejšo rekonstrukcijo zobne krone. V takih primerih direktno izdelane zalivke ne zagotavljajo primerne trdnosti.

Inlay se nahaja med vrški zoba in je večinoma izdelan iz porcelana, lahko pa tudi iz kompozitnih materialov ali iz žlahtnih kovin (zlato). S keramiko ali kovino nadomestimo prizadeto grizno ploskev zoba, kjer je malo originalne zobne mase. Inlay po svoji zgradbi zelo posnema belo zalivko. Le njegova izdelava je nekoliko drugačna.

Onlay

Onlay je vrsta protetičnega nadomestka, ki se uporablja, kadar je zob poškodovan zaradi kariesa. Uporabimo ga za sanacijo zoba takrat, kadar sta poškodovani tako zgornja kot stranska ploskev zoba. Onlay ojači podporno strukturo in poveča stabilnost zoba. Izdelan je v zobotehničnem laboratoriju na podlagi odtisa s posebno tehniko pripravljenega zoba. Na ta način se zagotovi popolno prileganje na naravni zob.