DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Fiksna zobna protetika

Zobne luske

Zobne luske so protetični izdelek, ki z minimalno invazivnim posegom odpravijo marsikatero nepravilnost, z natančno izdelavo in obdelavo trde keramike pa izgledajo popolnoma naravno. Zobne luske so izjemno tanko izdelana plast porcelana, ki se na vaše zobe nalepijo s posebnim za luske prilagojenim cementom. Zanje se največkrat odločajo posamezniki zaradi obarvanih zob, poškodovanih oz. odkrušenih zob.

Njihov namen je, da v relativno kratkem času z minimalno invazivno tehniko ustvarijo brezskrben in bleščeč nasmeh. Odlična rešitev so v primerih, ko so zobje premajhni ali štrleči, rumeno obarvani ali počrneli, obrabljeni ali poškodovani.

zobne luske dbdent

Kaj z zobnimi luskami spremenimo

Z njimi ohranimo več zdrave zobovine kot pri izdelavi zobnih prevlek, saj te zahtevajo manj brušenja samega zoba. So estetska rešitev za zobe celo pri blažjih oblikah krivih zob ali razmaka, namesto uporabe zobnega aparata.

Zobne luske dajejo izjemno naraven videz zob, saj porcelan imitira sklenino naravnega zoba tako z izgledom kot tudi s svojo trdnostjo in s tem pacientu omogočajo dolgoročno spremembo ter izboljšavo nasmeha.
 

  • Obliko zoba
  • Položaj zoba
  • Barvo zoba
  • Zmanjšamo razmake med zobmi

Zobne luske ustvarijo čudovit nasmeh

Ker so zobne luske zelo tanke, jih je v nekaterih primerih na zobe možno nalepiti celo brez odstranjevanja obstoječe zobovine oziroma brušenja. V kolikor pa je odstranjevanje zobne strukture potrebno, je ta minimalno obrušena. Zobne luske ustvarijo čudovit nasmeh, saj porcelan posnema sklenino naravnega zoba in odseva svetlobo, zato imajo po posegu vaši zobje naraven izgled, sijaj in optimalen videz bleščečega nasmeha. Ob razmaku med zobmi so te še posebej zaželene, saj lahko zobne luske učinkovito zakrijejo prirojene nepravilnosti zob, kakor tudi blage oblike krivih zob.

zobne luske

Namestitev zobnih lusk

Za izdelavo zobnih lusk sta običajno potrebna le dva obiska v ordinaciji. Pred samim posegom je potrebno preveriti, če ste primeren kandidat za zobne luske. Ker je izdelovanje lusk povsem individualno, se zobozdravnik z vsakim posameznikom posvetuje in mu opiše postopke terapije. Sledi rahlo brušenje nepravilnih zob, pri čemer se uporabi lokalna anestezijo, nato sledi odtis za estetske zobne luske, ki bodo oblikovane po željah in potrebi stranke. Nato se pacientu namestijo začasne prevleke oz. zobne luske. Model odtisa zbrušenih zob zobozdravnik posreduje zobotehničnemu laboratoriju, kjer izdelajo porcelanaste zobne luske za pacienta ustreznih barv in oblik. Zobozdravnik nato keramične zobne luske trajno zacementira s posebnim cementom na pacientove zobe in preveri, kako luske vplivajo na pacientov ugriz in jih po potrebi dodatno oblikuje.

Po končanem posegu morajo zobne luske izgledati povsem naravno, zato se pri sami izdelavi uporabljajo tudi različne barve keramike, ki jih za vsakega posameznika pripravijo v zobotehničnem laboratoriju.

Sam poseg izdelave zobnih lusk je praviloma neboleč ter minimalno invaziven, rezultati pa so res neverjetni.

Za dolgotrajno obstojnost lusk so potrebne redne kontrole pri zobozdravniku in dobra ustna higiena. Ključno je redno umivanje in ščetkanje zob, uporaba zobne nitke, ustna vodica in medzobna ščetka. Potrebno se je izogibati nekaterim razvadam, ki so škodljive za zobe, da bi zobne luske na naših zobeh čim dlje obstale takšne kot prvi dan. Kljub izjemni trdnosti porcelana, ta ni tako trd, kakor so trdni naravni zobje, zato so slabe navade še škodljivejše. Grizenje nohtov, trganje kartona ali traku z zobmi, odpiranje steklenic, ipd. so škodljive razvade za naravne zobe. Neprimerni kandidati za estetske luske so bruksisti, ki ponoči škripajo z zobmi.