DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Fiksna zobna protetika

Zobne prevleke

Zobna prevleka je odlična estetska in funkcionalna rešitev v primeru poškodovanega zoba. S prevlekami nadomestimo tudi posamezne manjkajoče zobe. Ko jih povežemo med seboj, skupaj tvorijo zobni mostiček. Pred samo izdelavo zobnega mostička ali prevleke je potrebno pravilno oskrbeti zobe nosilce (odstraniti zobno gnilobo, pozdraviti korenino,če je to potrebno). V naši ambulanti delamo le z najkvalitetnejšimi materiali in za zobne prevleke uporabljamo le preizkušene in kakovostne materiale.

zobne prevleke dbdent

Vrste zobnih prevlek

Cirkonij

Cirkon zobna prevleka predstavlja vrhunec estetskega zobozdravstva, saj deluje cirkonij s svojo prosojnostjo povsem naravno. Je najbolj dovršen material za nadomestke zob in je izjemno čvrst ter biokompatibilen material, ki ponuja popolnoma naraven videz zob. Z odličnim prepuščanjem naravne svetlobe daje vrhunske rezultate in ustvarja naraven bleščeč videz zob.

Polnokeramična (porcelan) 

Predstavlja najboljši nadomestek naravnih zob, saj je v celoti izdelana v iz visokokakovostne in trdne keramike, z njimi pa dosežemo naraven videz zob, kakor tudi izvrsten estetski videz. Porcelan, iz katerega je zobna prevleka narejena, je iz prosojnega materiala, ki prepušča največjo prehodnost svetlobe skozi zob in s tem deluje kar se da naravno. Pacienti se zanje največkrat odločijo na sprednjih zobeh in vrzelih, saj dajejo na tem področju zobem ključni estetski pomen. Polnokeramična zobna prevleka je primerna tudi za paciente, ki imajo razvito alergijo na različne kovine.

Kovinsko keramične

Kovinsko ̶ keramična zobna prevleka je izdelana iz kovinske osnove, ki zagotavlja vzdržljivost in trdnost in je nadgrajena s keramiko. Ta daje končnemu izdelku estetski in naravni videz. Pogosto iz njih izdelamo daljše vrzeli in prevleke, povezane s protezo, oskrbijo pa tudi kočnike.

Izdelava zobne prevleke

Sama izdelava zobne prevleke se prične z brušenjem enega ali več zob nosilcev. Pri tem je seveda zelo pomembno očistiti vso zobno gnilobo oziroma po potrebi zdraviti tudi zobno korenino. Sledi odtis oziroma skeniranje za zobni laboratorij, kjer zobozdravstveni tehnik naredi repliko. Po brušenju zob se namestijo začasne zobne prevleke (provizoriji), s katerimi ohranimo dober izgled zob in preprečimo neprijetne občutke ter skelenje. Ni vam potrebno skrbeti, da boste ta čas brez zob ali da boste svoj nasmeh skrivali za rokami, saj je tudi začasna zobna prevleka videti povsem naravno.

Pri naslednjem obisku zobozdravnik preveri ali se izdelana zobna prevleka dobro prilega tako v velikosti in v barvi. V kolikor je zobna prevleka primerna, se jo trajno zacementira in s tem je poseg zaključen, vam pa se povrne bleščeč in brezskrben nasmeh.