DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Fiksna zobna protetika

Zobni mostiček

Izguba zoba močno vpliva na našo samozavest. Zaradi same izgube zob se v ustih posledično začnejo dogajati še druge spremembe. Spremeni se  položaj ostalih zob, zobje se začnejo nagibati v vrzel, pride do izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v vrzel in posledično do spremembe ugriza. Zelo pomembna je hitra in kakovostna rešitev, za katero poskrbimo v zobozdravstveni ambulanti DB DENT in vam tako ustvarimo brezskrben nasmeh.

Zobni mostički sodijo med pogostejše protetične rešitve ob pomanjkanju enega ali več zob. Je tudi pogostejša izbira za paciente s strahom pred operacijo in vstavitvijo zobnega implantata.

zobni mostiček

Izdelava zobnega mostička

Zobni mostiček je fiksno protetični nadomestek izdelan iz kvalitetnega materiala, ki nadomešča vaše naravne zobe in s tem zapolni vrzel, kjer manjkajo vaši zobje. Sestavljen je iz dveh ali več medsebojno povezanih zobnih prevlek. Za nosilce zobnih mostičkov se uporabita dva trdna in zdrava zoba pacienta. Kot nosilec za zobni mostiček se lahko uporabi tudi implantat. Za izdelavo zobnega mostička je  potrebno kar nekaj faz. Pred samim pričetkom izdelave je potrebno oskrbeti zobe nosilce. Potrebno jih je pozdraviti, odstraniti zobno gnilobo in odpraviti morebitna vnetja.

  1. Faza priprave: Najprej se obrusijo zobje nosilci.
  2. Faza odtiskovanja: Vzame se odtis obrušenih zob s posebno maso, na podlagi katere zobni tehnik z dobljenimi informacijami o položaju zob izdela zobni mostiček. Skupaj s pacientom zobozdravnik izbere barvo in obliko za zobni mostiček. V naši ambulanti v večini primerov obrušene zobe poskeniramo s 3 SHAPE SKENERJEM.
  3. Faza izdelava provizorija: V vmesnem času je potrebno zobe zaščititi pred vdorom bakterij, prisotnih v ustni votlini in preprečiti skelenje zaradi prehranjevanja ter pacientu izdelati začasni nadomestni zobni mostiček.
  4. Faza cementiranja: Pred samim cementiranjem sledi preverjanje ugriza. V tej fazi zobozdravnik zobni mostiček s posebnim cementom fiksno pritrdi na zobe.
3d SHAPE SCANNER

Materiali, ki se uporabljajo za zobni mostiček

V naši ambulanti za izdelavo zobnih mostičkov uporabljamo le preverjene in kvalitetne materiale. Zobni mostički so lahko izdelani iz različnih materialov. Iz kakšnega materiala bo izdelan mostiček, se odloči zobozdravnik skupaj s pacientom, na podlagi funkcionalne zahteve mostička ter kompatibilnosti med materiali za izdelavo in s končnim videzom. Materiale, iz katerih so zobni mostički narejeni v grobem razdelimo na:

1. Cirkonij zobni mostički. To je vrh zobozdravstvenih storitev, kar jih ponuja estetsko zobozdravstvo, prav tako pa se lahko po mehanskih lastnostih kosa s kovinami, vendar pa je veliko bolj primeren za človekov organizem.
2. Polno keramični zobni mostiček je v celoti izdelan iz keramike in je vrhunska estetska rešitev, saj keramika s svojo barvo, prosojnostjo in transparentnostjo najbolj naravno posnema naravne zobe.
3. Kovinsko keramični zobni mostički, ki so izdelani iz keramike, povezane s kovinsko osnovo, katera zagotavlja trdnost in vzdržljivost, keramika pa daje naraven videz zob.
4. Porcelansko-cirkonij zobni mostički, kjer je porcelan napečen na cirkonijevo ogrodje.

Vrhunski rezultati

Ne glede na izbrani material, s katerim je vaš zobni mostiček izdelan, pa je izredno pomembna skrb zanj in za celotno ustno higieno. Ob pravilni skrbi za zobni mostiček in z rednimi obiski pri zobozdravniki, lahko ta zdrži tudi več desetletij, odvisno od materiala, iz katerega je zobni mostiček izdelan.