DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Inlay in Onlay protetika

Inlay

Inlay se nahaja med vrški zoba in je večinoma izdelan iz porcelana, lahko pa tudi iz kompozitnih materialov ali iz žlahtnih kovin (zlato). S keramiko ali kovino nadomestimo prizadeto grizno ploskev zoba, kjer je malo originalne zobne mase. Inlay po svoji zgradbi zelo posnema belo zalivko, le njegova izdelava je nekoliko drugačna.

Pri izdelavi inlaya pripravimo prizadet zob ustrezno s pomočjo posebnega brušenja. Pri tem je potrebno odstraniti ves zobni karies. Sledi odtiskovanje zoba. Do naslednjega obiska vstavimo začasno zalivko. V zobotehničnem laboratoriju nam izdelajo zelo natančen protetični nadomestek.

inlay zobni

Ob naslednjem obisku s pomočjo adhezivnega lepljenja s kompozitnimi lepili inlay prilepimo na zob. Taka tehnika in material zagotavlja natančno prileganje in tesnjenje robov. Prednost inlaya pred navadnimi zalivkami je v tem, da je trdnejši in kompaktnejši kot zalivka, se bolje prilega na zob, kontakt s sosednjimi zobmi je zelo natančen, prehod med zobom in inlay-jem je manj viden kot pri zalivki. Zaradi svoje trdnosti ima pri ustrezni ustni higieni dolgo življenjsko dobo, se ne zabarva in ne razpoka.

Oblika zoba je zaradi izdelave v zobni tehniki identična naravni anatomiji zoba, kar je pri delu navadne zalivke direktno v ustih težko doseči. Grizni kontakti in kontakti s sosednjimi zobmi so popolnoma urejeni.

Na keramični inlay se na ploskvah, ki so v stiku s sosednjimi zobmi, prilepi veliko manj plaka kot na bele zalivke, zato je verjetnost nastanka kariesa manjša in trajnost zoba posledično daljša.

 

Lahko je narejen iz zlata, kompozita ali keramike (porcelan).
Inlay iz zlata zdrži velike pritiske, ima najdaljšo trajnostno dobo, zahteva pa večjo in natančno izdelavo kavitete z vzporednimi stenami, kar je ključnega pomena pri vstavljivosti. Je najbolj prijazen organizmu, ni pa estetsko toliko sprejemljiv kot keramični.

Kompozitni inlay je v barvi zoba, vendar ni tako dolgo obstojen kot keramični inlay. Primeren je le za dalj časa trajajočo začasno oskrbo. Keramični (porcelanski) inlay je v barvi zob in najbolj estetski. Keramični inlay se mora natančno prilagajati drsnim griznim stikom, ker lahko zaradi svoje trdote in posledični krhkosti poči. Keramika je najbolj podobna naravni zobni sklenini.

Indikacije za Inlay

  • kariozne destrukcije zobne krone
  • želja pacienta po zamenjavi amalgamskih zalivk pri manjših karioznih lezijah 
  • zamenjava neustreznih zalivk
  • želja pacienta po zlati zalivki

Za izdelavo inlay morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, kar pomeni, da mora biti zob vitalen, dobra ustna higiena in zdrav parodoncij, izrazita rezistenca za karies in dobra mineralizacija trdih tkiv.

Kontraindikacije za Inlay

  • visok karies indeks
  • slaba ustna higiena 
  • malo zobne substance

Inlay ima zelo dolgo dobo uporabnosti in odlično estetiko naravnega zoba. Ne prevaja toplote, zato zob ni občutljiv na temperaturne spremembe (topla/hladna hrana in pijača). Robovi inlaya se natančno prilegajo zobu še po mnogih letih. Zaradi trdnosti in popolnega prileganja je manj možnosti, da pride do zlomov in pokanja zobovine.