DBdent Dravograd Zobna ambulanta

MENU

Totalna in delna zobna proteza

Snemna zobna protetika

V današnjem času je izguba zob najpogosteje povezana z napredovano parodontalno boleznijo, kariesom in poškodbami zob. S starostjo, nekje po 45. letu prične pogostost brezzobosti naraščati. Ljudje se vedno bolj zavedajo pomena ohranjanja lastnih zob, zato je starost pri kateri je potrebna zobna proteza vedno višja. Nadomeščanje izgubljenih zob je izrednega pomena za samo estetiko, govor in žvečenje. Možnosti za protetično oskrbo je več, vsaka ima svoje prednosti in slabosti.

Zobna proteza

Glede na splošno zdravstveno stanje, stanje preostalih zob v ustih, finančne zmožnosti in individualne želje, vam bomo  predlagali za vas najbolj ustrezne možnosti protetične oskrbe. V glavnem se ljudje raje odločajo za izdelavo fiksne protetike (fiksna zobna proteza), saj jim nudi boljši občutek in večjo samozavest, ker ni prisotnega tistega občutka, da lahko proteza pade dol. V drugih primerih pa je včasih edina opcija izbira snemne proteze.

Kadar manjkajo vsi zobje so možnosti oskrbe :

  • klasična snemna totalna zobna proteza,
  • snemna totalna zobna proteza na implantatih (v zgornji čeljusti na 4 implantatih, v spodnji čeljusti na 2-4 implantatih),
  • fiksna zobna proteza na implantatih (v zgornji čeljusti na 4 ali 6 implantatih, v spodnji čeljusti na 4 ali 6 implantatih)-All on 4 /All on 6.

Totalna zobna proteza

Totalna zobna proteza pride v poštev pri pacientih, ki so ostali popolnoma brez zob. Klasična totalna zobna proteza je snemna, kar pomeni, da jo pacient lahko jemlje iz ust.

V zgornji čeljusti totalna zobna proteza pokriva alveolarni greben in nebo. Na mestu jo drži vakum, ki se ustvari med protezo in podporno površino v ustih, ter ravnotežje mišic jezika, ustnic in lic. V spodnji čeljusti je podporne površine manj, protezo drži na mestu ravnotežje mišic, zato je stabilnost spodnje proteze slabša. Slabša stabilnost spodnje proteze je še posebej izrazita pri tistih, ki imajo resorbiran alveolarni greben (malo kosti).

Boljšo stabilnost, boljše žvečenje in večjo udobnost nošenja omogoča snemna totalna zobna proteza na implantatih (proteza na lokatorjih) . Takšna totalna zobna proteza se izdela po vstavitvi implantatov, pri čemer protezo v zgornji čeljusti podpirajo 4 implantati, v spodnji pa 2 ali 4 implantati. Zobna proteza na lokatorjih je prav tako snemljiva, vendar izjemno stabilna, saj je v ustih stabilizirana po principu pritiskača (gumba), en del predstavlja lokator na implantatu, drug del pa je vgrajen v protezo.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza oz. parcialna zobna proteza je snemno protetični nadomestek, s katerim se nadomesti manjkajoče zobe in obzobna tkiva pri tistih, ki jim manjka nekaj zob. Delna zobna proteza je narejena tako, da jo lahko pacient sam vstavlja v usta in jemlje iz ust. Za delno zobno protezo se odločimo, kadar ni možna izvedba fiksnoprotetične oskrbe z mostički ali implantati.

Uporablja se delna proteza z ulito bazo (wizil zobna proteza), pri kateri je osnova ulita kovinska baza, na katero so dodani akrilatni (plastični) deli. Gre za snemnoprotetični nadomestek. Na preostale zobe in obzobne strukture se naslanja z naslonkami in zaponami (majhni kovinski deli in žičke). V primeru boljšega estetskega izgleda lahko zobe, ki bodo protezo podpirali oskrbimo s prevlekami na katere dodamo etečmene – sidra, ki držijo protezo v ustih, ter so popolnoma nevidni.

Vstavitev nove proteze v usta pomeni veliko spremembo. Nova proteza se občuti kot tujek, zato je potreben čas in potrpežljivost, da se boste na novo protezo navadili. Na začetku se lahko pojavijo težave z žvečenjem in izgovorjavo določenih glasov. Pogost in normalen pojav v prvih nekaj tednih je žuljenje proteze. Da bi kar najhitreje premagali težave s prilagajanjem je potrebno novo protezo čim več nositi in ob pojavu žuljenja obvestiti zobozdravnika, ki bo protezo po potrebi prilagodil. Ključnega pomena za vzdrževanje proteze so tudi redni kontrolni obiski pri zobozdravniku, ki bo stanje proteze preverjal in protezo po potrebi očistil ali podložil.

Vsaj dvakrat dnevno je potrebno snemno protezo očistiti z mehko ščetko in milnico. Poleg milnice se za čiščenje snemne proteze lahko občasno uporabijo posebne tablete za proteze, ki odstranijo bakterije, madeže in očistijo protezo tudi na mestih, ki jih ščetka ne doseže. Kadar zobna proteza ni v ustih jo je potrebno hraniti v mokrem okolju, saj se lahko v nasprotnem primeru izsuši in spremeni obliko.